Benefietconcert Jeugdfonds Sport & Cultuur

TWENTS JEUGD SYMFONIE ORKEST

Het TJSO is midden jaren ’90 opgericht. Het bestaat uit 65 orkestleden in de leeftijd van 12 t/m 20 jaar. Een belangrijk uitgangspunt van het TJSO is om de jonge musici op een laagdrempelige wijze kennis te laten maken met symfonische muziek. Dat doet zij door een resultaat gerichte werkwijze. Dat deze methode succesvol is mag blijken uit de zeer goede resultaten van het orkest door deelname aan (internationale) concoursen en festivals. Wekelijks repeteert het orkest onder leiding van Carl Wittrock die in 2004 de Cultuurprijs van de Provincie Overijssel ontving. 

Het TJSO heeft in zijn 20-jarig bestaan een goede reputatie opgebouwd, zowel bij het lokale en regionale publiek als ook in de rest van Nederland. Iedere twee jaar vindt er een (buitenlandse) tournee plaats. Het orkest speelt daarnaast vaak op uitnodiging van gemeenten, bedrijven en organisaties in de regio, ter opluistering van diverse evenementen.

Carl Wittrock werd in 1966 te Goor (Overijssel) geboren. Zijn muzikale carrière begon hij op de muziekschool van Goor waar hij viool en klarinet studeerde. Hij vervolgde de opleiding aan het conservatorium in Enschede waar hij afstudeerde in de vakken Schoolmuziek (1990), orkestdirectie DM (1991) en Orkestdirectie UM (1993) bij Tajiro Iimori.

In 2013 krijgt Wittrock de eervolle opdracht om een compositie te schrijven voor de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden.

In 2014 ontving Wittrock de cultuurprijs van de provincie Overijssel. Op dit moment is Carl Wittrock dirigent van muziekvereniging Apollo Goor en het Twents Jeugd SymfonieOrkest waarmee hij in juni 2013 het Nationaal Concours voor JeugdSymfonieOrkesten heeft gewonnen.

Carl Wittrock

Dirigent en componist

Sophie Kroezen

Orkestlid

Sophie speelt al sinds 2012 viool in het Twents Jeugd Symfonieorkest. In die 8 jaar dat ze lid is heeft ze al geweldige dingen meegemaakt. Het TJSO is op concertreis geweest naar Toscane, waar ze op het Piazza della Signoria in Florence hebben mogen spelen. Daarnaast zijn ze ook op concertreis geweest naar Kiev (Oekraïne), Praag (Tsjechië) en Vilnius (Litouwen). Ook heeft het TJSO vele concerten gegeven in de regio Twente, hebben ze meegedaan aan het Nationaal Concours voor Jeugdorkesten en ze hebben zelfs mogen spelen voor Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima tijdens de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. Bij het Twents Jeugd Symfonieorkest draait het niet alleen om de muzikaliteit, maar ook om de gezelligheid. Ze repeteren iedere vrijdag in de Waterstaatskerk in Hengelo en op vrijdag 11 december kunt u de repetitie bekijken via de livestream op deze website. Het TJSO hoopt in 2021 weer voor volle zalen te mogen spelen!